Bağımsız Denetim, işletmelerin ekonomik faaliyetlerini ile ilgili finansal bilgileri Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri ve temelde Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarına göre çerçevesinde değerlendiren ve bağımsız denetçiler tarafından yürütülen bir süreçtir.
Ülkemizde, bağımsız denetimin kapsamı her geçen yıl genişlemekte ve bağımsız denetçilik önemli bir meslek haline gelmektedir.
KGK’nın temel amacı, yatırımcıların çıkarlarını ve denetim raporlarının doğru ve bağımsız olarak hazırlanmasına ilişkin kamu yararını korumak ile doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir finansal bilginin sunumunu sağlamaktır.
KGK sınavları yılda kaç kez yapılır?
Bağımsız Denetçilik Sınavı yılda iki defa (Haziran – Kasım) olmak üzere İstanbul (Anadolu ve Avrupa Yakası), Ankara’da düzenlenmektedir.
Sınav yeri ve saati sınav tarihinden en az on beş gün önce Kurum internet sitesinde duyurulmaktadır.
BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVINA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
KGK SINAVLARINA MÜRACAAT
Bağımsız Denetçilik Sınavlarına müracaatlar kurum tarafından belirlenen tarihler arasında yapılmak zorundadır.
Başvurular, elektronik ortamda “ http://www.kgk.gov.tr” adresinde yer alan Başvuru Formunun doldurulması suretiyle yapılacaktır. Posta yoluyla gelen başvurular kabul edilmeyecektir.
Sınav müracaatları, Kurum tarafından tetkik edildikten sonra sınava katılmaya hak kazananlar ile bunların sınav yerleri sınav tarihinden en az on beş gün önce Kurum internet sitesinde duyurulur.
Müracaatı reddedilenler, durumun Kurum internet sitesinden ilan edildiği tarihten itibaren yedi gün içinde itirazda bulunabilirler. İtirazlar, Kurum tarafından itiraz tarihinden itibaren üç gün içinde incelenip karara bağlanarak sonucu ilgiliye bildirilir.
SINAVLARIN YÜRÜTÜLMESİ
Sınavın ilan edilen yer ve saatte başlatılması ve süresinde bitirilmesi esastır.
Sınav listesinde ismi yer almayanlar ile sınava girişte, T.C. Kimlik Numarası içeren
nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesinden en az birisini ibraz etmeyenler sınava alınmazlar.
SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI
Sınava; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olanlar başvurabilir.
SINAVIN ŞEKLİ VE KONULARI
Sınav, yazılı test usulü gerçekleştirilecek olup, sınav konuları aşağıdadır.
ç) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat ),
KGK sınavı kaç yıl geçerli?
Konuları itibarıyla sınav sonuçları ilan tarihini müteakip üçüncü takvim yılı sonuna kadar geçerlidir.
SINAV GİDERLERİ
Sınava katılmak isteyenlerin, sınava girecekleri her bir konu için kurumun belirlediği sınav ücretini başvuru esnasında kredi kartından on-line olarak ödemeleri gerekmektedir.
Sınava müracaat ettiği halde katılmayanların, sınava girmekten vazgeçenlerin ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir. Ayrıca, başvuru yapılan sınav konularından da hiçbir aşamada değişiklik yapılmamaktadır.
SINAV BAŞARI ŞARTI VE SONUÇLARIN GEÇERLİLİK SÜRESİ
Sınavda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 puan üzerinden en az 60 puan alınması, tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının da en az 70 puan olması şarttır.
Sınav konularının her birinde ve sınav başarı ortalaması hesabında, küsuratlar yuvarlanarak gösterim iki hane üzerinden yapılır. Yuvarlama işleminde virgülden sonra gelen hanelerin sonuncusundan başlamak üzere, 5 ve üzeri rakamlar yukarı tamamlanır.
Not yükseltmek amacıyla sınav konularının her birinden ayrı ayrı sınava girilebilir. Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek sınav notu esas alınır.
9- Sınavlara katılım ile ilgili sınırlama bulunmamakta olup, sınav sonuçları ilan tarihini müteakip üçüncü takvim yılı sonuna kadar geçerlidir.
SINAVLARDA BAŞARILI OLANLAR İÇİN UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM ŞARTI
Denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda denetim üstlenen bağımsız denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almaları şarttır.
Bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmede 15 yıllık mesleki tecrübe süresine sahip olmak bir zorunluluk değil, uygulamalı mesleki eğitim şartının sağlanması ile ilgili bir alternatiftir.